Cara Nak Buat Cili Padi Jeruk Tanpa Cuka

Proses ini hanya ambil masak 20-30 saat sahajaJangan lama kacau nanti lembikTerus tos ciliIsikan dalam bekas kaca yang dah dibasuh dengan air panas. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis.


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama

Cheyah menggunakan cili hijau.

. Biarkan sehingga cili bertukar warna kepada hijau pucat dan sejukkan di suhu bilik. Insyaallah cili jeruk memang sangat rangup nanti. Masukkan gula menutupi cili.

Biarkan ia sejuk dulu. Sediakan botol yang mana terlebih dahulu dicuci bersih dan rebus dalam air panas selama 5 minit toskan hingga betul2 kering. 2 camca teh garam.

Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula. Tak perlu basuh ye kalau dah potong. Baru masukkan dalam cili dan kacau sebati.

Masukkan 1 cawan air ke dalam periuk masak hingga mendidih. Resepi Mee Champa Dengan. 2Bila dah keringpotong dengan pisau yg betul-betul tajam.

Panaskan minyak di dalam periuk. Resepi Cili Padi Jeruk. Tosakan dan biar sehingga sejuk.

Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup 3. - 100g cili padi - 1 cawan cuka Jalen jenama lain pun boleh - 1 sudu kecil garam - 2 sudu besar gula - 1 bekas untuk mengisi jeruk Cara. Letakkan hirisan cili di dalam botol kaca.

4-5 bijik cili padi-belah 2. Tapi kalau sukatan lebih kurang 12 cawan cuka 14 cawan air 12 sudu gula 12 sudu garam. Cara-cara untuk buat cili jeruk.

Masukkan lada kedalam bekas kedap udara dan masukkan cuka sehingga separuh ladalast skali tabur gula dan garam. 1Pastikan cili hijau kering. 1 cawan Cuka 1 cawan Air 3 sudu besar Gula 1 sudu teh Garam Cara Membuat Cili Jeruk.

Saya pakai agak- agak je sukatan. Cuci bersih pastu potong bulat-bulat cili hijau tu buangkan biji sebaiknya masa cuci. Cara buat cili padi jeruk Jeruk Maman Boleh ke link atas tu cara nak buat cili jeruk kalau ikut cara saya guna cuka dan garam je letak dalam botol atau bekas kedap udara boleh makan dengan mee goreng kueh teow goreng ke kan Kalau blender dengan garam letak cuka boleh tahan lama juga tengok tahap kerajinan.

Rendam lada yang telah dipotong kedalam camputan air kaput dan garamrendam selama 1 jam. Cili jeruk nie klau letak kat luar tahan. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama boleh lap dengan tisu yang penting kering.

Masukkan cili potong tadi dan kacau rata. Tosakan dan biar sejuk. Sediakan botol atau balang sesuai yang mana terlebih dahulu dicuci bersih dan rebus dalam air panas selama 5 minit.

Pilih cili yang segar dan basuh bersih. Bila cili padi dah tukar warna atau layu angkat. Rendam cili padi dalam air kapur selama 15 hingga 30 minit.

Berbalik kepada Cili Jeruk ni saya dah cuba pelbagai resepi ada yang terus masukkan garamgula dan cuka ada yang rendam terlebih dahulu cili dengan air kapur dan ada juga yang cuka dimasak terlebih dahulu dengan garam dan gulaSebelum saya buat video ni saya dah cuba pelbagai versi yang paling menepati citarasa saya ialah kaedah memasak cuka. Cili hijau dipotong tapi jangan halus sangat biar kasar sedikit kemudian celur dalam air mendidih selama 20 saat. Kemudian tampi bagi biji-biji cili keluar.

Lepas tu keluarkan dan cuci. Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam. Isikan botol tadi dengan cili biar padat.

Masukkan gula agak-agak ye dan secubit garam. Boleh ke link atas tu cara nak buat cili jeruk. Klau nak cili jeruk anda lagi ranggupletakkan lebih kapur.

Cara Buat Jeruk Cili Padi Youtube Padi Cara The Creator Cara membuat jus durian ini sangat mudah dan sesiapa sahaja boleh membuatnya tanpa perlu belajar. Buat Cili Jeruk tanpa guna cuka tiruan. Banyak gileerrtatau nak buat apa dah lepas tu mat ambik lah dalam 100 gram macam tu dan buat jeruk.

IKLAN Masukkan dalam botol kaca. Bersihkan pucuk maman masukkan dalam bekasletak garam kasarnasi sejukdan cili padi ada jugak yang blend nasigaramair tapi aku lebih tak blend sebab tak nak jeruk jadi keruh_ Masukkan airjangan. Tu sebab dikongsikan di sini.

Panaskan sehingga semua cair dan sebati. Bagi anda yang belum tahu cara-cara nak buat cili jeruk yang sedap dan. Namun untuk buat jeruk kita kena gunakan balang kaca bukan plastik.

Cili padi jeruk ini memang wajib kena ada dekat rumah inilah pelengkap rasa setiap kali waktu makan lebih-lebih lagi bila ada mee goreng. Mat guna cuka jenama Jalen sebab pada mat cuka Jalen rasa dia sedap dan tidak menggigit sangat kemasaman dia. Potong mengikut keselesaan dan cara masing-masing.

Cara buat. Tujuannya supaya cili padi kekal rangup seperti masih segar atau tak kecut. Cuma botol yang kita guna untuk mengisi cili jeruk ni harus direndam dalam air panas.

Kemudian toskan dan keringkan atas tisu dapur. Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering. Masukkan cuka sehingga 23 botol sahaja.

Basuh cili ini dengan air bersih dan kemudian cili padi dipotong. Masukkan cili ke dalam balang kaca. Kemudian hirisan tersebut celur dalam air mendidih selama 20 saat.

Buat 5 jam dah boleh makan dah. Cara Mudah Buat Jeruk Cili Padi ni cuma perlukan bahan seperti cili padi. Kemudian keringkan hingga tiada kesan air.

Masak air cuka gula garam sehingga mendidih kemudian tuangkan ke dalam botol dan tutup. Kerana cuka akan menghakis bekas plastik tak elok untuk kesihatan. Cara - Cara 1.

Nak cepat lap tekap tekap. Cara potong atau hirisan jangan halus sangat biar kasar sedikit. Tutup api masukkan cili padi.

Bila dah betul-betul kering masukkannya ke dalam botol atau balang kaca yang bertutup. Cili jeruk sayur kailan celur dan sup jernih. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca.

Namun kalau makan di rumah. Cuma bekas tempayan tu mahal kat sini. Masukkan gula dan garam.

Saya akan berikan cara yang famus dan mudah seperti di bawah. Toskan dan kisartumbuk dan perahkan jus limau Cara Membuat Kuah Soto 1. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau.

Tak perlu tunggu 3. Ada bermacam-macam cara yang saya jumpa di internet tentang cara membuat jeruk cili padi. Didihkan 2 cawan air dan bila dah mendidih tutup api.

Goreng cili padi dan bawang putih bersama sedikit minyak lepas tu meletup taucepat-cepat tutup dengan penutup periuk dan padam api. Saya pakai agak-agak je sukatan. Walau dah buat lama cili ni masih rangup dan tak lembik.

Cara dia sama saja macam jeruk cili hijau. Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat.


Buat Sendiri Cili Padi Jeruk Rendam Air Kapur Baru Tahan Lama Dan Ranggup Mingguan Wanita


Cara Buat Cili Jeruk Paling Rangup Dan Paling Mudah


Resepi Jeruk Cili Youtube


Rahsia Jadikan Cili Jeruk Rangup

No comments for "Cara Nak Buat Cili Padi Jeruk Tanpa Cuka"